EFT dezvaluie noile investitii din Balcani

Publicat in “Platts Energy in Eastern Europe”

EFT isi continua planurile de a-si construi un portofoliu de unitati de producere a energiei in Balcani. Traderul Anglo-Elvetian, care in acest moment pregateste demararea constructiei  la Stanari, in Bosnia, a unei centrale termoelectrice pe lignit , cu o putere instalata de 420 MW, a anuntat la inceputul acestei luni faptul ca guvernul Serbiei  i-a conferit o concesiune pe 30 de ani pentru a construi o hidrocentrala  cu o putere instalata de  35 MW pe raul Neretva.

Luna trecuta compania a propus Ministerului Economiei  din Slovenia  construirea  unei centrale pe gaz la Trobovlje si este interesata de dezvoltarea a doua hidrocentrale in Albania si Macedonia, a declarat revistei  Platts Nenad Savic, Directorul de Relatii Publice. Intre timp, continua studiile despre eventuala construire a unei termocentrale pe lignit la mina Cukara in provincia Lucani din centrul Serbiei, a mai zis el.

Domnul Savic nu a dezvalit bugetul de investitii  al EFT pentru noile proiecte, dar a spus ca eventualele planuri concentreaza  dezvoltarea principalului lor proiect – centrala termoelectrica de la Stanari. In februarie 2008, in momentul obtinerii concesiunii pe 30 de ani pentru derularea proiectului, EFT estimase costurile la 650 milioane de euro, suma care includea  si 100 -120 de milioane de euro pentru a  creste capacitatea de productie a minei de carbune adiacente, asupra careia detine controlul din 2005 si care va alimenta noua centrala.

Oricum, vremurile s-au schimbat. “Costurile finantarii si ale echipamentelor au crescut in timp ce pretul energiei a scazut dramatic, ceea ce a facut ca perioada de recuperarea a investitiei sa fie mai indelungata”, a declarat domnul Savic. “Dar au fost si evenimente favorabile. Spre exemplu, pretul otelului a scazut, care compenseaza o parte substantiala a cheltuielilor neprevazute.”

Domnul Savic a mai declarat ca planurile de investitii viitoare depind de Contractul de Inginerie, Achizitii si Constructii aferent investitiei de la Stanari. EFT a semnat in aprilie 2008 o intelegere exclusivista pentru acest contract cu firma canadiana SNC Lavalin, dar aceasta inca mai are de lucru la finalizarea contractului, datorita esecului in achizitionarea echipamentului esential in termenul solicitat.” Acest lucru ne intarzie planurile de investitii din doua motive : Unul din ele este reprezentat de conditiile pietei, in acest moment este o piata a vanzatorilor si ofertele pe care le-am primit pana in acest moment au fost inacceptabile, din punct de vedere a termenului de livrare oferit de furnizorii de echipamente, iar un alt motiv este cel al costurilor financiare in crestere, care fac acest proiect din ce in ce mai dificil de realizat.”  EFT si-a revizuit planurile initiale, iar acum termenul pentru finalizarea acestui proiect este prima parte a anului 2013. Conform estimarilor initiale centrala trebuia sa fie functionala la sfarsitul anului 2012. Abia dupa semnarea contractului cu firma canadiana se va sti exact cum vom derula acest proiect, de unii singuri sau cu un eventual partener”. “Paralel cu negocierile la contractul de inginerie, achizitii si constructie, am avut negocieri si cu potentiali parteneri”. Domnul Savic nu a dezvaluit numele acestora, insa a mentionat ca este vorba de un mare furnizor de utilitati din vestul Europei.

“Trebuie sa fim realisti in legatura cu potentialul si capacitatea noastra. Am identificat o serie de proiecte in regiune pe care ne-am dori sa le continuam, iar daca ar fi sa dezvoltam proiectul Stanari de unii singuri, atunci posibilitatea de a demara alte proiecte va fi redusa dramatic. Doar dezvoltand proiectul de la Stanari impreuna cu un partener, pe de o parte vom avea posibilitatea sa ne diversificam portofoliul, iar pe de alta parte ne va facilita relatiile cu furnizorii de echipamente. Daca ai un partener puternic si respectat care are deja relatii stabile cu furnizorii de echipamente, atunci vei reusi sa primesti echipamentele intr-un timp mai scurt.”

EFT spera sa obtina aprobarea Sloveniei pentru construirea la Trbovlje a unei centrale cu turbina pe gaz in ciclu combinat, cu o putere instalata de 200 MW, tara care a fost puternic afectata de inchiderea minelor de carbuni si a termocentralelor. “ Am trimis o scrisoare de intentie catre Ministerul Economiei si am primit reactii pozitive.” “ Noi suntem de parere ca o astfel de centrala ar fi o solutie la problemele Sloveniei. Ideea acestui proiect este bazata pe studii preliminare si pe capacitatea de a furniza gaz acestui proiect. Ne gandim sa dezvoltam aceasta afacere impreuna cu Holding Slovenske Elektrarne, ei vor contribui cu terenurile si se vor ocupa de obtinerea tuturor licentelor necesare, in timp ce EFT va investi capital si Know-how. Dupa estimarile EFT costurile acestui proiect se ridica la 100 -150 milioane de euro, suma conturata in urma elaborarii proiectului de prefezabiliate, iar durata de executare a proiectului este estimata la doi ani si jumatate, din momentul in care toate licentele sunt obtinute iar terenurile sunt concesionate.

“Suntem in negocieri  cu distribuitorul national de gaze, Geoplin. Mare parte din infrastructura necesara se afla in zona, va trebui doar sa ne conectam la conducta principala si resursele ne sunt asigurate, indiferent daca proiectul South Stream va trece prin Slovenia sau nu”,  a mai adaugat Domnul Savic.
“ Suntem foarte interesati de proiectul de 70 MW de la Boskov Most, in Macedonia, si, in acelasi timp luam in considerare si un proiect de hidrocentrala in Albania, pe care nu il pot dezvalui in acest moment, si de asemenea mai avem in vedere si proiectul Cukara in Serbia”. EFT intr-un consortiu cu cea mai importanta companie de contructii civile din Macedonia si cu Turboinstitutul din Slovenia, au fost una din cele 14 companii precalificate intr-o licitatie lansata in septembrie 2007, pentru construirea, punerea in functiune si transferarea concesiunii proiectului de la Boskov Most, pe raul Mala Reka, langa Debar, in vestul Macedoniei, insa in cele din urma licitatia a fost anulata datorita unor erori tehnice. Domnul Savic a mentionat ca EFT asteapta acum demararea unei noi licitatii, la inceputul anului viitor.” Suntem siguri ca putem face o oferta de nerefuzat”, a mai precizat el.

Pentru moment, dezvoltarea proiectului Cukara din Serbia nu constituie o prioritate pentru EFT. Noi inaintam si cu acest proiect, dar in conditiile economice actuale a trebuit sa ne revizuim prioritatile, iar acum proiectul Cukara este in partea de jos a listei de prioritati. Proiectul ramane in atentia noastra, consideram ca are potential, dar inca nu a depasit stadiul incipient de dezvoltare.

Previous
Previous

Bursa: PROGNOZA EFT PENTRU REGIUNE ÎN 2010

Next
Next

EFT va construi hidrocentrala Ulog pe raul Neretva