Despre noi
In astfel de circumstante, companiile de stat din sud-estul Europei au acumulat rapid datorii catre furnizori. Costurile de productie erau mai mari decat veniturile obtinute din vanzare, ceea ce a provocat o criza de energie electrica cu efecte daunatoare pentru economiile si industriile din regiune.
EFT s-a infiintat din ideea de a crea o entitate care ar putea mobiliza capitalul necesar sustinerii riscului tranzactionarii intre diferite companii din sectorul energetic si ar crea un nou tip de piata. Viziunea fondatorilor EFT a fost de a trata fluxurile de energie electrica din regiune in acelasi mod in care sunt tratate fluxurile financiare si de a crea mult doritul mecanism de decontare, prin care astfel de fluxuri pot avea loc.
EFT si-a construit un portofoliu de active avand la baza energie electrica achizitionata de la producatori platind in avans, pe care sa o furnizeze cu incasarea contravalorii acesteia dupa livrare, atat diferitelor tipuri de companii energetice, cat si consumatorilor finali. Prin autofinantare EFT a reusit sa injecteze lichiditatile atat de necesare producatorilor de energie electrica, si in acelasi timp, sa faciliteze accesul la energie a acelora care nu aveau fonduri.
In timp, EFT si-a construit un portofoliu diversificat de clienti loiali, cuprinzand toate companiile energetice nationale din regiune, de la Ljubljana la Atena, pietele central europene, cat si industria de nivel foarte inalt, mare consumatoare de energie electrica, carora le-a asigurat mult doritele lichiditati
De asemenea, EFT si-a diversificat portofoliul, incluzand rezerva tertiara rapida, printre alte produse menite sa raspunda cat mai bine cerintelor clientilor.
In concordanta cu reglementarile in vigoare in regiune, reteaua EFT s-a extins constant, avand in acest moment 18 filiale. Desi s-a dezvoltat pe plan local, Grupul EFT a actionat ca un ambasador pentru integrarea pietei sud-est Europene, prin demontarea barierelor anticoncurentiale si adoptarea unor standarde din nord-vestul Europei.
Dorind sa-si asigure resurse pe termen lung, pentru a-si sustine vanzarile, EFT actioneaza in prezent pentru construirea de unitati de productie a energiei electrice proprii, cat si pentru dezvoltarea unei infrastructuri. Aceasta dezvoltare va face ca EFT Group sa ramana unul din cei mai importanti sustinatori ai progresului pietelor de energie electrica din centrul si sud-estul europei.
Pentru a afla mai multe despre EFT Group, pietele de desfacere, produsele si serviciile oferite,investitiile si rezultatele financiare ale companiei, accesati www.eft-group.net
Pana in 1990 energia electrica reprezenta, in tarile din blocul comunist, un instrument social. In acele economii, sectorul energetic a jucat un rol foarte important. Odata cu caderea zidului Berlinului si a tranzitiei regiunii catre o economie de piata, energia a devenit o marfa ca oricare alta. Sectorul energetic a suferit transformari fundamentale, intai prin pierderea legaturilor cu Uniunea Sovietica si apoi prin divizarea, fie in unitati independente, fie in unitati controlate de stat.
Situatia de ansamblu in domeniul energiei, la acel moment, poate fi descrisa ca fiind haotica. Numai cateva tari au avut capacitatea de a produce energie in surplus, in timp ce majoritatea s-a confruntat cu mari deficite. Aceasta situatie a creat o nevoie stringenta pentru companiile din sectorul energetic, fiind astfel obligate sa realizeze tranzactii reciproce cu energie electrica.
Totusi, tranzactiile dintre companiile de electricitate apartinand diferitelor tari nu s-au realizat in cel mai eficient mod, din punct de vedere economic. Infrastructura era total neadecvata, iar lichiditatile financiare reduse. Ca o repercursiune a anilor anteriori, de dificultati, cu referire directa asupra modului de tranzactionare comercial si financiar, companiile regionale din sectorul energetic au implementat un mod propriu de tranzactionare – fie energia era furnizata numai cu plata in avans, fie era obtinuta prin termene de plata amanate. Acest mod de lucru a condus la un impas de netrecut, care avea tendinta de a ingreuna schimburile de energie electrica la nivel regional, provocand astfel probleme in alimentarea cu energie electrica a acelor sisteme energetice, prin faptul ca energia necesara era rar livrata si doar din cand in cand platita.